Ontdek ons nieuwe kamado merk: moddern!

BarbecueShop
Winkels
Account
Winkelwagen
BarbecueShop
Winkelwagen
Mijn account

Dé BBQ-winkel van Nederland

  • Gratis bezorging vanaf €50

WinkelsKlantenservice

Veelgemaakte beginnersfouten

Zo voorkom jij ze

Als je voor het eerst gaat werken met een kamado BBQ zijn er een aantal dingen die je moet weten, om veelvoorkomende beginnersfouten te voorkomen. Je hebt bijvoorbeeld het juiste brandstof nodig en je wilt natuurlijk voorkomen dat je doorbakken of verbrand voedsel uit je kamado krijgt.

Big Green Egg kamado barbecue

Verkeerd brandstof

Een fout die nog wel eens gemaakt wordt is het gebruik van het verkeerde brandstof. Om optimaal te kunnen grillen op jouw kamado, heb je grote stukken kwalitatief houtskool nodig. De grootte van de houtskool zorgt ervoor dat zuurstof er goed langs kan.

Je zou misschien geneigd zijn om briketten te gebruiken, maar dat raden we af. Briketten bestaan uit samengeperste resten van houtskool. Wanneer je dit brandt, kan het in het keramiek van je kamado trekken. Dit kan de smaak van jouw gegrilde gerechten beïnvloeden. En dat wil je natuurlijk voorkomen.

Nog een handige tip: gooi de overgebleven houtskool na het grillen niet weg. Je kunt dit gewoon bewaren en hergebruiken voor je volgende BBQ-sessie. Zo haal je het meeste uit je houtskool.

The Bastard kamado bbq

Niet goed op laten warmen

Een andere veelgemaakte fout bij het barbecueën op een kamado is het niet lang genoeg laten op warmen van de kamado. Zodra je kamado op temperatuur is moet je hem zeker 15 minuten laten opwarmen, zodat de hele kamado opgewarmd is. Je wilt namelijk dat de dome van je barbecue ook heet genoeg is. Door hem goed op te laten warmen kun je de lekkerste gerechten maken en behouden ze hun natuurlijke smaak.

Boretti kamado barbecue

Onjuist de temperatuur regelen

Met een kamado is het regelen van de temperatuur heel belangrijk. Dit doe je door middel van de luchtschuiven die boven en onder de barbecue zitten. Het niet nauwkeurig reguleren van de temperatuur kan leiden tot een te hete barbecue of, in het tegenovergestelde scenario, kan de barbecue uit gaan. Het volledig openen van de schuiven resulteert in een snelle temperatuurstijging, terwijl het volledig sluiten hiervan ervoor zorgt dat de kolen langzaam doven. Om de optimale temperatuur te bereiken, is het belangrijk om gebruik te maken van deze schuiven. De onderste schuif speelt een grote rol bij het creëren van grote temperatuur verschillen, terwijl de bovenste schuif is ontworpen voor meer verfijnde temperatuurregeling.

Door de temperatuurregeling van je kamado onder de knie te krijgen, kun je goed controle krijgen over je barbecue. Lees hier meer over het regelen van de temperatuur van je kamado.

Big Green Egg luchtschuif kamado

Voorkom verbrand voedsel

Tijdens het barbecueën wil je natuurlijk niet dat je voedsel verbrandt. Gelukkig zijn er manieren waarop je dit kunt voorkomen en perfect gegaard voedsel op tafel kunt zetten.

Voedsel op de barbecue verbrandt vaak door opkomende vlammen. Dit kun je makkelijk oplossen door meerdere zones op je BBQ te creëren. Als er dan op één zone opkomende vlammen ontstaan, kun je makkelijk je voedsel verplaatsen naar een andere zone. Een andere manier is om met een lagere temperatuur te werken. De kans op grote vlammen is dan kleiner en je kunt voedsel langer laten garen.

Een ander probleem dat vaak voorkomt is dat het vet vanuit je voedsel op je kolen terecht komt, waardoor ook grote vlammen kunnen ontstaan. Dit kun je voorkomen door aluminium lekbakjes te gebruiken. Dan komt het vet in deze bakjes terecht en niet op je kolen.

The Bastard kamado

Verleng de levensduur van je kamado

Het is belangrijk dat je jouw kamado goed onderhoudt, om zo de levensduur van je kamado te verlengen zodat je er zo lang mogelijk van kunt genieten. Als je jouw kamado veel gebruikt is het aan te raden om hem zeker één keer per jaar schoon te branden en na elke sessie het rooster goed schoon te maken. Lees hier meer over het schoonmaken en schoonbranden van je kamado.

Daarnaast is een beschermhoes ook geen overbodige luxe als je BBQ veel buiten staat. Hiermee bescherm je jouw BBQ namelijk tegen weersinvloeden, waardoor je schade kunt voorkomen en langer van je kamado kunt genieten.

The Bastard beschermhoes

Houtskool hergebruiken

Iets wat niet iedereen weet die begint met barbecueën, is dat je houtskool kunt hergebruiken. Je kunt de kolen vaak gewoon nog een keer gebruiken, zeker als je een kortere BBQ-sessie hebt gehad. Zorg wel dat je voor de volgende BBQ het as uit je barbecue haalt, zodat de luchtstroom goed blijft.

Boretti Ceramica kamado barbecue

Ook interessant: zo kun je roken op een kamado BBQ

Een kamado is een heel veelzijdige BBQ. Je kunt namelijk veel diverse grillmethoden toepassen, waaronder roken. Dit is een hele bekende grillmethode, waar je de lekkerste gerookte gerechten mee kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan een gerookte zalm of brie. Lees hier alles over het roken op een kamado BBQ.

Big Green Egg kamado BBQ

Gepubliceerd: 20 juli, 2023
Updated: 22 september, 2023

Hulp nodig? We staan voor je klaar!

Onze klantenservice is geopend tot 18:00

Bel mij terug

Binnen 1 werkdag reactie

Stuur een e-mail

Binnen 24 uur reactie

Kom langs in onze winkels

Er is altijd een winkel bij jou in de buurt

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Mis geen acties, nieuws en voordeel

Volg ons via social

Volg ons

9.3
2.914+  klantreviews
iDeal logo
Bancontact logo
Mastercard logo
Visa logo
PostNL logo
  • Algemene voorwaarden
  • Privacybeleid
  • Cookies

Copyright © 2002 - 2024. New Retail Company B.V.

* Alle vermelde prijzen zijn incl. BTW en andere heffingen en exclusief eventuele verzendkosten en servicekosten.