- Home
- Kamado BBQ
Kamado BBQ
Een kamado BBQ is een unieke houtskoolbarbecue met een dikke keramische kuip en deksel. Deze keramische barbecue, oorspronkelijk uit Japan, is gebaseerd op de eeuwenoude kooktechniek Kamado. De kamado BBQ staat bekend om zijn stabiliteit in temperatuur en efficiënt brandstofgebruik vergeleken met andere barbecues. Het grootste voordeel van een kamado barbecue is de veelzijdigheid; je kunt er zowel vlees langzaam op lage temperaturen mee garen als pizza's bakken op hoge temperaturen. Met de diverse beschikbare accessoires kunnen bovendien tal van heerlijke gerechten op de kamado BBQ worden bereid. Ontdek verschillende modellen van merken als The Bastard, Boretti en moddern.
Moddern Kamado Large (houten poten) + Gratis hoes
Morgen in huis
Moddern Kamado Large (aluminium poten) + Gratis hoes
Morgen in huis
The Bastard Urban Large Complete - 2022 (showmodel)
Alleen afhalen
The Bastard Urban XL - 27 Inch Complete - 2022 (showmodel)
Alleen afhalen
Een kamado BBQ kopen bij BarbecueShop
Bij BarbecueShop hebben we een breed assortiment aan kamado barbecues. Er zijn compacte modellen om met kleine groepen te barbecueën en grote barbecues om met je hele familie of vriendengroep te grillen. Met merken zoals Big Green Egg, The Bastard en Boretti hebben we de ideale kamado voor iedereen.
De Grill Guru Original Large is ook een bekende en hoogstaande kamado. Hiermee haal je een kwalitatieve kamado in huis.
Wat is een kamado BBQ?
Een kamado BBQ is een herkenbaar type barbecue met een eivormige, vuurvaste buitenschil van keramiek. Het binnenwerk biedt plek voor houtskool en een of meerdere roosters. Het heeft een ventilatiedeurtje aan de onderkant en een ventilatieklep bovenop de koepelvormige deksel. De kamado is geschikt voor grillen, koken, bakken, stomen en slow-cooking. Oorspronkelijk afkomstig uit Japan, is de kamado sinds halverwege de twintigste eeuw wereldwijd populair geworden. Het gebruik van keramiek zorgt ervoor dat de kamado hogere temperaturen aankan dan een 'standaard' barbecue. Bovendien blijft de temperatuur constant door de goede isolerende eigenschappen van het keramiek, wat resulteert in consistentere kookresultaten.
Wat is het verschil tussen een houtskool en kamado BBQ?
Een groot verschil tussen traditionele barbecues en kamado barbecues is dat kamado barbecues veel beter warmte vasthouden. Daarnaast kan hij veel hogere temperaturen bereiken dan de normale houtskool barbecues. Een kamado BBQ is vergeleken met een houtskool BBQ ook een stuk duurzamer dan een normale BBQ, door het sterke keramiek.
Hoe werkt een kamado BBQ en hoe steek je hem aan?
Een kamado BBQ werkt op houtskool. Om hem aan te steken, vul je de bodem met houtskool, steek je een aanmaakblokje aan en plaats je het in het midden van de houtskool. Sluit het deksel en open de ventilatieopeningen om de luchtstroom te verhogen en de temperatuur te laten stijgen. Het is belangrijk om geduld te hebben en de BBQ de tijd te geven om op temperatuur te komen. Eenmaal op temperatuur, kun je de ventilatieopeningen aanpassen om de gewenste temperatuur te behouden. Lees hier meer over de tempratuur regeling van een Kamado BBQ.
Welke brandstof gebruik je in een kamado barbecue?
Hoewel je technisch gezien briketten in een kamado BBQ kunt gebruiken, raden we dit af omdat ze chemicaliën kunnen bevatten die de smaak van je voedsel kunnen beïnvloeden en het kan in het keramiek van de kamado trekken. Hierdoor kan het ook volgende gerechten die je op de barbecue gaat maken beïnvloeden. Het beste is om grote stukken natuurlijk houtskool te gebruiken. Het brandt langer, produceert minder as en geeft je voedsel een betere smaak.
Hoe gebruik je een kamado BBQ?
Er zijn talloze manieren om je kamado BBQ te gebruiken. Zo kun je er onder andere mee grillen, slowcooken, roken, bakken of stomen. Op je kamado BBQ kun je verschillende grilltechnieken toepassen, zoals direct of indirect grillen. Direct grillen vindt plaats op hoge temperaturen, tussen de 175 en 230 graden, en is geschikt voor schroeien, bakken of stomen. Indirect grillen, ook wel slowcooken genoemd, is een langdurig proces waarbij je kamado een temperatuur heeft tussen de 120 en 175 graden. Door je kamado BBQ te gebruiken om te roken of te stomen, krijgen je gerechten een authentieke rooksmaak. Voor de liefhebbers van pizza en brood is er de mogelijkheid om je kamado BBQ om te toveren tot een steenoven met bijpassende accessoires, zoals een pizzasteen, waarmee je in een mum van tijd de lekkerste pizza's kunt bereiden.
Wat zijn de voordelen van een kamado BBQ?
Veelzijdigheid: Met een kamado BBQ kun je grillen, roken, bakken en zelfs stoven.
Efficiënt: Dankzij de dikke keramische wanden is er minder brandstof nodig om de gewenste temperatuur te bereiken en te behouden.
Geweldige smaak: De kamado BBQ geeft je gerechten een unieke rooksmaak die je niet kunt bereiken met een gewone barbecue.
Duurzaam: Een kamado barbecue is dankzij de hoogwaardige materialen erg duurzaam.
Waar moet je op letten bij het kopen van een kamado BBQ?
Bij de aankoop van een kamado BBQ is het belangrijk om voor de aankoop van een kamado te overwegen welk formaat je wilt. Als je graag voor een grote groep wilt gaan grillen, kun je beter voor een groot model gaan zoals de Big Green Egg Large of XL. Daarnaast is het ook handig om te kijken naar welke accessoires je nodig hebt bij je kamado en hoe je hem wilt gaan gebruiken. Wil je ook graag pizza’s maken? Dan heb je bijvoorbeeld een pizzasteen nodig. Lees hier meer over wat je allemaal moet weten over Kamado BBQ's.
Welke kamado BBQ moet je kopen?
Er zijn diverse merken die kamado barbecues aanbieden. Een van de meest vooraanstaande merken is de The Bastard. Hun barbecues zijn vervaardigd van het beste keramiek en kunnen temperaturen tot wel 450 graden aan. Boretti heeft met de Ceramica lijn de eerste kamado BBQ van het merk geïntroduceerd. Ook deze barbecues zijn gemaakt van hoogwaardig keramiek en bestand tegen hoge temperaturen.
Gepubliceerd: 1 mei, 2023
Updated: 26 juni, 2024