Ontdek ons nieuwe kamado merk: moddern!

Winkels
Account
Winkelwagen
Winkelwagen
Mijn account

Dé BBQ-winkel van Nederland

  • Gratis bezorging vanaf €50

WinkelsKlantenservice

Kamado aansteken en temperatuur regelen

Het aansteken en op temperatuur houden van je kamado hoeft niet moeilijk te zijn. Er zijn een aantal manieren en tips die ervoor zorgen dat je snel en eenvoudig je barbecue op de gewenste temperatuur krijgt én hem op deze temperatuur houdt.

The Bastard kamado barbecue

Brandstof voor je kamado

Voor het gebruik en aansteken van je kamado is natuurlijk houtskool nodig. Je kunt het beste grote stukken natuurlijk houtskool gebruiken. Hiermee creëer je namelijk een goede luchtstroom door de barbecue. Vul je kamado met genoeg houtskool, en als er een houtskoolmand aanwezig is, vul je deze tot de rand. Mocht je houtskool overhouden na het barbecueën, dan kun je dit gewoon bewaren voor de volgende barbecue sessie. Vergeet niet om het as uit de barbecue te halen, zodat er een goede luchtstroom is.

In een kamado gebruik je altijd houtskool en geen briketten. Briketten zijn namelijk een rest product van houtskool en deze kunnen een bepaalde smaak afgeven aan je kamado, wat effect kan hebben op de gerechten die je grillt.

The Bastard Urban Large

Hoe lang duurt het tot je kamado warm is?

Als je jouw kamado op de juiste manier aansteekt met het juiste houtskool, kun je met een kwartier je kamado op 200 graden krijgen. Hoe lang het precies duurt tot je kamado op temperatuur is hangt af van de manier waarop je hem aansteekt en wat de gewenste temperatuur is.

Big Green Egg kamado BBQ

Kamado aansteken met een looftlighter

Om je kamado aan te steken met een looftlighter vul je de firebox van je kamado met kwalitatieve en grote stukken houtskool. Zet alle schuiven van de barbecue open, zodat er veel zuurstof bij kan. Houd de looftlighter boven de kolen tot je rook ziet en het houtskool begint te gloeien. Wacht nog even tot het houtskool goed brandt en maak dan de opstelling op je barbecue.

Boretti kamado barbecue Looftlighter

Kamado aansteken met aanmaakblokjes

Als je jouw kamado aan wilt steken met aanmaakblokjes is het belangrijk dat je natuurlijke blokjes gebruikt en geen witte aanmaakblokjes of vloeistof. Keramiek neemt namelijk de smaak op en dit heeft dus effect op de smaak van wat je op je kamado grillt.

Om je barbecue aan te steken met aanmaakblokjes of wokkels moet je hem vullen met grote stukken houtskool tot de bovenkant van de houtskoolmand. Leg je aanmaakblokjes of wokkels op het houtskool of maak een kuiltje in je houtskool en leg ze daar in. Steek de aanmaakblokjes of wokkels aan met een aansteker en wacht tot hij gaat brander. Leg geen houtskool boven op het blokje of de wokkel zodra hij brandt. Hierdoor krijgt de vlam namelijk te weinig zuurstof, gaat hij erg roken en zal het vuur binnen enkele minuten doven.

Zodra de wokkel of het aanmaakblokje brandt kun je de onderste luchtschuif openzetten. Als het houtskool begint te gloeien kun je de deksel sluiten en de bovenste luchtschuif ook openen, zodat er genoeg zuurstof bij komt. Zodra je kamado op temperatuur is kun je de opstelling op je barbecue gaan maken.

The Bastard kamado barbecue VX

De temperatuur regelen

Het regelen van de temperatuur van je kamado doe je met de luchtschuiven. Je werkt in principe altijd met een dichte deksel en gebruikt alleen de schuiven om zuurstof in de barbecue te krijgen. Met de luchtschuiven kun je heel nauwkeurig de temperatuur van je kamado regelen. Hoe verder de schuiven open staan, hoe meer zuurstof er bij komt en hoe harder het houtskool gaat branden. Zo gaat de temperatuur dus ook snel omhoog. Als je de luchtschuiven verder sluit komt er minder zuurstof bij en kun je de temperatuur goed regelen.

Via de onderste luchtschuif kun je de grootste temperatuur verschillen regelen. Bij deze schuif kun je de temperatuur het beste regelen door in delen te werken. Zet je de schuif voor een kwart open? Dan kan de temperatuur met 100 graden op lopen. Als je de schuif helemaal open zet kan de temperatuur door de grote hoeveelheid zuurstof oplopen tot 400 graden. Met de bovenste luchtschuif kun je nauwkeuriger de temperatuur gaan regelen. Hier gaat het dus echt om het stabiel houden van de temperatuur. Dit is dus een hele makkelijke manier om te spelen met de luchtschuif en te ontdekken hoe je jouw kamado op de gewenste temperatuur krijgt en houdt.

Big Green Egg Large

Gepubliceerd: 13 juli, 2023
Updated: 22 september, 2023