Wat is een kamado BBQ?
De kamado komt van oorsprong uit China, waar hij al duizenden jaren gebruikt werd om rijst te stomen. Uiteindelijk is hij na de tweede wereld oorlog overgebracht naar Amerika en sindsdien is de kamado steeds bekender geworden over de wereld.
Een kamado BBQ is een barbecue die vaak gemaakt is van keramiek en heeft de vorm van een ei. Simpel gezegd is keramiek een soort gebakken klei, dat in een speciale samenstelling gemaakt wordt zodat het heel hard wordt en goed bestand is tegen temperatuur verschillen.
Onderdelen van een kamado
De keramische binnenkant van de BBQ heeft een vuurschaal, vuurring en rooster. In de vuurschaal leg je het houtskool en deze schaal zorgt ervoor dat er zoveel mogelijk zuurstof langs kan. Het rooster zorgt ervoor dat de kolen gescheiden zijn van het as. Om de temperatuur te kunnen regelen heeft de barbecue een deksel met ventilatiegaten (precision top). Daarnaast heeft een kamado onderaan vaak ook een schuif (damper) waar je de temperatuur heel nauwkeurig mee kunt regelen.
Wat maakt een kamado BBQ uniek?
Het grootste verschil tussen een kamado en een andere BBQ is het vasthouden van warmte. Bij een stalen houtskool BBQ straalt er veel warmte naar buiten, waardoor er weinig hitte in de barbecue blijft. Hierdoor heb je veel houtskool nodig om een bepaalde temperatuur te behouden. Een kamado houdt juist heel goed warmte vast, door het keramiek en doordat hij volledig afsluitbaar is. Hierdoor kan de keramische barbecue ook goed als oven gebruikt worden.