Ontdek ons nieuwe kamado merk: moddern!

Winkels
Account
Winkelwagen
Winkelwagen
Mijn account

Dé BBQ-winkel van Nederland

  • Gratis bezorging vanaf €50

WinkelsKlantenservice

Alles wat je moet weten over kamado BBQ’s

Kamado BBQ’s zijn al eeuwen oud en inmiddels een echt begrip in de BBQ wereld. Veel merken bieden inmiddels hoogwaardige kamado’s. Maar wat is een kamado en wat maakt het zo’n bijzondere barbecue? En hoe kun je deze BBQ het beste gebruiken?

The Bastard VX

Wat is een kamado BBQ?

De kamado komt van oorsprong uit China, waar hij al duizenden jaren gebruikt werd om rijst te stomen. Uiteindelijk is hij na de tweede wereld oorlog overgebracht naar Amerika en sindsdien is de kamado steeds bekender geworden over de wereld.

Een kamado BBQ is een barbecue die vaak gemaakt is van keramiek en heeft de vorm van een ei. Simpel gezegd is keramiek een soort gebakken klei, dat in een speciale samenstelling gemaakt wordt zodat het heel hard wordt en goed bestand is tegen temperatuur verschillen.

Big Green Egg medium

Onderdelen van een kamado

De keramische binnenkant van de BBQ heeft een vuurschaal, vuurring en rooster. In de vuurschaal leg je het houtskool en deze schaal zorgt ervoor dat er zoveel mogelijk zuurstof langs kan. Het rooster zorgt ervoor dat de kolen gescheiden zijn van het as. Om de temperatuur te kunnen regelen heeft de barbecue een deksel met ventilatiegaten (precision top). Daarnaast heeft een kamado onderaan vaak ook een schuif (damper) waar je de temperatuur heel nauwkeurig mee kunt regelen.

The Bastard onderdelen

Wat maakt een kamado BBQ uniek?

Het grootste verschil tussen een kamado en een andere BBQ is het vasthouden van warmte. Bij een stalen houtskool BBQ straalt er veel warmte naar buiten, waardoor er weinig hitte in de barbecue blijft. Hierdoor heb je veel houtskool nodig om een bepaalde temperatuur te behouden. Een kamado houdt juist heel goed warmte vast, door het keramiek en doordat hij volledig afsluitbaar is. Hierdoor kan de keramische barbecue ook goed als oven gebruikt worden.

Boretti Ceramica Medium

Wat zijn de voordelen van een keramische BBQ?

Eenvoudig de temperatuur regelen
Doordat de BBQ volledig afsluitbaar is, kun je goed de temperatuur regelen. Via de onderste en bovenste ventilatiegaten kun je zuurstof in de barbecue laten, waarmee je de temperatuur kunt regelen.

Een BBQ met veel mogelijkheden
Kamado barbecues zijn zeer veelzijdige barbecues. Je kunt er allerlei grillmethoden op toepassen, waaronder direct, low & slow, roken en bakken. Hierdoor kun je veel verschillende gerechten maken en zijn de mogelijkheden met deze BBQ eindeloos.

BBQ het hele jaar door
Met een keramische BBQ kun elk seizoen van het jaar barbecueën. Zelfs in de winter kun je heerlijke gegrilde gerechten maken. Door het hoogwaardige keramiek en doordat je de BQ helemaal af kunt sluiten, houdt de BBQ warmte goed vast. Hierdoor kun je ook bij koud weer op een hoge temperatuur barbecueën.

Een duurzame BBQ
Keramische BBQ’s zijn van zeer hoge kwaliteit. Het keramiek gaat jaren mee en vaak zijn de materialen gemaakt van gietijzer en/of RVS, waardoor deze onderdelen ook voor een lange tijd meegaan. Hierdoor haal je met een keramische BBQ een barbecue in huis waar je jaren lang plezier van hebt.

Warmte vasthouden
Een groot voordeel van keramische barbecues is dat ze goed warmte vast kunnen houden. Het keramiek is bestand tegen extreem hoge temperaturen en de deksel is volledig afsluitbaar, waardoor er geen warmte uit de barbecue gaat.

Wat heb je nodig voor een kamado BBQ?

Om alles uit je barbecue te halen heb je meer nodig dan alleen de BBQ zelf. Per type barbecue verschilt het nog wat je nodig hebt. Voor een kamado zijn er een aantal must-have accessoires, die het barbecueën makkelijker kunnen maken of de mogelijkheden van je BBQ uit kunnen breiden. Bekijk hier alle must-have accessoires.

The Bastard Medium

Hoe gebruik je een kamado grill?

Om een kamado te gebruiken heb je natuurlijk houtskool nodig. Hiervoor kun je het beste grote stukken grote stukken neutraal houtskool gebruiken. Vul je kamado met genoeg houtskool, als er een houtskoolmand in je kamado zit kun je deze tot de rand vullen. Wat je overhoudt aan houtskool kun je voor de volgende sessie weer gebruiken. Zorg er wel voor dat je het as uit de BBQ haalt, zodat er voor de volgende BBQ sessie een goede luchtstroom in de BBQ is.

Je kamado kun je aansteken met aanmaakwokkels of een lighter. Tijdens het aansteken van je BBQ zet je de deksel en alle schuiven open, zodat er genoeg zuurstof bij je BBQ komt. Zodra de aanmaakwokkel volledig uitgebrand is kun je de deksel sluiten.

Als je jouw kamado voor het eerst gaat gebruiken moet je hem eerst inbranden. Hierbij is het belangrijk dat je hem de eerste drie keer niet hoger dan 200 tot 250 graden Celsius brandt. Je kunt bij de eerste keren inbranden wel gewoon gerechten op je barbecue bereiden.

Boretti Lighter

Hoe lang duurt het voordat een kamado warm is?

Als je op de juiste manier je kamado aansteekt kun je jouw kamado in een kwartier op 200 graden Celsius krijgen. Zodra je BBQ op 200 graden Celsius is kun je jouw BBQ in gaan richten op de grilltechniek die je wilt gebruiken. Het keramiek van je BBQ is namelijk na een kwartier nog niet dezelfde temperatuur als de lucht in je barbecue, waardoor je nog een hitteschild in je BBQ kunt leggen. Als je een pizza wilt gaan maken dan kun je jouw barbecue nog verder laten opwarmen.

The Bastard Small

Wat kun je in een keramische bbq bereiden?

Er zijn talloze gerechten die je kunt bereiden op een kamado BBQ. Vrijwel alles wat je op een grill of in een oven kunt maken, kun je op een Kamado maken, met de juiste accessoires. Je kunt bijvoorbeeld spareribs, pizza’s, pulled pork, broden, zalm en meer maken in een kamado. Er zijn namelijk veel verschillende grilltechnieken die je toe kunt passen op een Kamado. Je kunt onder meer roken, bakken, braden, grillen, slow cooking en stomen op deze barbecue. Lees hier hoe je kunt roken op een kamado BBQ.

Hoe maak je een kamado grill schoon?

Na het gebruik van je kamado moet je deze goed schoonmaken. Dit scheelt je niet alleen veel tijd voor de volgende BBQ-sessie, maar dit zorgt er ook voor dat je barbecue lang meegaat doordat je hem goed onderhoudt. Om je kamado schoon te krijgen is het allereerst belangrijk dat je altijd na het barbecueën het as uit je barbecue haalt. Daarnaast moet je ook alle etensresten die op het rooster en andere delen zitten van de barbecue af halen. Hier kun je een goede borstel en reiniger voor gebruiken. Is je kamado heel vies en werkt schoonmaken met een borstel en reiniger niet? Dan kun je hem ook schoonbranden. Lees hier alles over het schoonmaken en schoonbranden van je kamado.

Ben je enthousiast geworden over het barbecueën op een kamado? Bekijk hier dan al onze kamado barbecues. Heb je advies nodig? Kom dan langs in één van onze winkels of vraag advies via de chat.

Ook interessant: voorkom veelgemaakte beginnersfouten

Er zijn een aantal dingen die je moet weten, om veelvoorkomende beginnersfouten te voorkomen. Zo heb je bijvoorbeeld het juiste brandstof nodig om je kamado goed te kunnen gebruiken en je wilt natuurlijk voorkomen dan je voedsel aanbrandt. Lees hier alles wat je moet weten om de beginnersfouten te voorkomen.

The Bastard kamado BBQ

Gepubliceerd: 6 juli, 2023
Updated: 20 september, 2023