De basis: kies het beste vlees voor je hamburger
Voor de beste BBQ hamburgers is het essentieel om te starten met kwaliteitsvlees. Het meest geschikt is rundergehakt met een vetpercentage van rond de 20%. Dit zorgt voor sappigheid en smaak. Maar hoe lang moeten hamburgers nu eigenlijk op de barbecue? Dit hangt af van de dikte van de burger en je persoonlijke voorkeur qua gaarheid. Over het algemeen geldt:
- Voor een medium-rare burger, grill je elke kant ongeveer 3 tot 4 minuten.
- Voor een doorbakken burger, reken je ongeveer 5 tot 6 minuten per kant.
Kunnen gewone hamburgers ook op de BBQ?
Je kunt natuurlijk ook de normale supermarkt hamburgers op je BBQ bereiden. Zorg er wel voor dat je ze niet te vaak omdraait en dat je ze op een schoon rooster legt om vastplakken te voorkomen.
Temperatuur en techniek voor de perfecte hamburgers
Een kamado barbecue is ideaal voor het bereiden van hamburgers vanwege de constante temperatuur. Voor hamburgers op een kamado streef je naar een temperatuur van ongeveer 180°C.
Voorkom dat je hamburger uit elkaar valt
Om te zorgen dat hamburgers niet uit elkaar vallen, is het belangrijk om niet te veel met het gehakt te kneden. Vorm de burgers voorzichtig en druk een klein kuiltje in het midden om opbollen tijdens het grillen te voorkomen.
Hoe weet je of een BBQ hamburger gaar is?
Om er zeker van te zijn dat je hamburgers gaar zijn, kun je een vleesthermometer gebruiken. Deze steek je in het midden van het vlees en hiermee meet je de kerntemperatuur. Meestal zijn rundergehakt hamburgers gaar als de kerntemperatuur rond de 71 graden Celsius ligt.
Ook interessant: zo maak je de perfecte steak op je BBQ
Als je van vlees van de BBQ houdt, dan lust je vast ook wel een goede steak. Het is echter wel belangrijk dat je weet hoe je een écht goede steak op je BBQ kunt maken. In ons blog leggen we je dit precies uit, van voorbereiding tot de daadwerkelijk bereiding. Lees hier meer.