De voorbereiding van je zalm
Voordat je de zalm op de grill legt, is het belangrijk om de vis goed voor te bereiden. Zorg ervoor dat de zalmfilet op kamertemperatuur is en dep hem droog met keukenpapier. Een droge huid zorgt voor een knapperig resultaat. Bestrijk de zalm licht met olie en breng op smaak met zout en peper, of een marinade naar keuze.
Dit heb je nodig om zalm te maken op je BBQ
Als je een zalm op de BBQ gaat maken heb je een aantal dingen nodig. Als je de zalm wilt gaan roken, is een rookplankje ideaal. Dit zorgt ervoor dat je zalm een heerlijke rokerige smaak krijgt. Ga je de zalm grillen op de BBQ? Dan is iets van een spatel heel handig om hem om te draaien, zodat je zalm niet uit elkaar valt.
Hoe warm moet de BBQ zijn?
Je kunt de zalm gelijkmatig indirect laten garen op een lage temperatuur van ongeveer 110 graden Celsius. De kerntemperatuur van de zalm moet tussen de 50 en 55 graden zijn. Bij een hogere temperatuur zal de zalm snel uitdrogen. Een veelgemaakte fout is dan ook het te heet grillen van de zalm. Een BBQ die te warm is, zal de buitenkant verbranden voordat de binnenkant gaar is. Draai de zalm slechts één keer om tijdens het grillen om te voorkomen dat hij uit elkaar valt.
Hoe lang moet de zalm op de BBQ?
Als je zalmspiesjes hebt, hoef je deze maar enkele minuten op de BBQ te leggen. Als je een zalm wilt roken, dan duurt dit iets langer, zo’n 20 minuten. De grilltijd hangt natuurlijk ook af van hoe gaar jij de zalm wilt.