Ontdek ons nieuwe kamado merk: moddern!

BarbecueShop
Winkels
Account
Winkelwagen
BarbecueShop
Winkelwagen
Mijn account

Dé BBQ-winkel van Nederland

  • Gratis bezorging vanaf €50

WinkelsKlantenservice

De allerbeste Kip Piri Piri

Dit kip piri piri-recept is de ultieme mix van pittigheid, frisheid en een vleugje zoetheid. Of je nu houdt van mild met een kick of gaat voor de volle vurigheid, deze gemarineerde kipspiesjes laten je smaakpapillen dansen van geluk. We leren je in deze blog de origine van het recept en hoe je onze favoriete variant van de piri piri chicken kan maken op de BBQ, die is om je vingers bij af te likken!

De allerbeste Kip Piri Piri

Dit kip piri piri-recept is de ultieme mix van pittigheid, frisheid en een vleugje zoetheid. Of je nu houdt van mild met een kick of gaat voor de volle vurigheid, deze gemarineerde kipspiesjes laten je smaakpapillen dansen van geluk. We leren je in deze blog de origine van het recept en hoe je onze favoriete variant van de piri piri chicken kan maken op de BBQ, die is om je vingers bij af te likken!

Wat is Piri Piri precies?

Piri piri kip is een heerlijke en pittige lekkernij die zijn oorsprong vindt in de culinaire kruisbestuiving tussen Afrika en Portugal. De geschiedenis van dit gerecht is doordrenkt met avontuurlijke zeevaarders, handel en een rijke mengeling van culturen. De naam "piri piri" komt van de Swahili-term "pilipili", wat simpelweg "peper" betekent. Deze kleine maar krachtige chilipeper, die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt, werd door Portugese ontdekkingsreizigers naar Afrika gebracht, wat de basis heeft gelegd voor dit heerlijke gerecht.

Een van de belangrijkste smaken van piri piri is de pittigheid. De pepers hebben een scherpe, vurige hitte die snel de smaakpapillen raakt. De mate van pittigheid kan variëren van mild tot zeer heet, afhankelijk van de soort peper en de hoeveelheid die wordt gebruikt. Naast de pittigheid hebben piri piri-pepers ook een fruitige ondertoon. Dit zorgt voor een licht zoete en soms rokerige smaak die diepte toevoegt aan jouw gerechten. Piri piri-marinades bevatten vaak ook andere ingrediënten zoals knoflook, citroensap, azijn en olijfolie. Deze ingrediënten voegen frisheid en zuurgraad toe die goed samengaan met de pittigheid van de pepers.

Wat heb je nodig?

Piri piri-marinade:

- 5 Thaise rode chilipepers

- 2 rode paprika’s

- 4 knoflooktenen

- 1 el gerookt paprikapoeder

- 3 el koriander, fijngehakt

- 4 el basilicum, fijngehakt

- 100 ml olijfolie

- Sap en rasp van 1 citroen

- 1 el honing

- Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

Vlees:

- 800 g kippendijen met vel, zonder bot

Overig:

- 2 citroenen

Bereiding

Kip piri piri is van zichzelf vrij pittig. De mate van scherpte kan variëren afhankelijk van de gebruikte hoeveelheid chilipepers en andere ingrediënten zoals knoflook, citroen en kruiden. Dus als eerste de vraag: hou je van pittig of liever wat milder? Als je van spicy houdt, laat dan de zaadjes en zaadlijsten van de pepers zitten. Wanneer je BBQ-sauzen vaak snel pittig vindt, verwijder dan de zaadjes. Ben je helemaal geen fan van pittigheid? Gebruik dan milde rode pepers in plaats van de Thaise rode chilipepers en haal ook hier de zaadjes uit. Plaats alle ingrediënten voor de marinade in een blender of gebruik een staafmixer om alles tot een gladde saus te pureren.

Snijd vervolgens de kip in stukjes van ongeveer 1,5 x 1,5 cm en mix deze goed met de gepureerde marinade. Voor de optimale smaaksensatie kun je het best de kip drie uur laten marineren in de koelkast. In de tussentijd is het handig om de satéprikkers in water te weken. Als je gebruikmaakt van metalen prikkers mag je deze stap overslaan.

Snijd de citroenen in 4 stukken. Bereid de BBQ voor op direct grillen en verwarm deze tot 190 °C. Rijg de gemarineerde kip aan de stokjes en gril ze geleidelijk aan beide kanten tot ze een kerntemperatuur van 74 °C hebben bereikt. Meet dit met een kwalitatieve vleesthermometer. Gril tot slot de citroenen tot ze licht geschroeid zijn. Leg de piri piri-spiesjes op een schaal en serveer met de gegrilde citroenen, die je erover uitknijpt voordat je begint te eten. En voilà, eet smakelijk!

Ook interessant: Dit is hoe je de perfecte steak kunt grillen.

Wil je de perfecte steak op je BBQ maken? Met deze tips en tricks zet jij gegarandeerd de lekkerste steak voor je gasten op tafel. Lees hier meer over!

Gepubliceerd: 11 september, 2024
Updated: 11 september, 2024

Hulp nodig? We staan voor je klaar!

Onze klantenservice is geopend tot 18:00

Bel mij terug

Binnen 1 werkdag reactie

Stuur een e-mail

Binnen 24 uur reactie

Kom langs in onze winkels

Er is altijd een winkel bij jou in de buurt

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Mis geen acties, nieuws en voordeel

Volg ons via social

Volg ons

9.3
2.914+  klantreviews
iDeal logo
Bancontact logo
Mastercard logo
Visa logo
PostNL logo
  • Algemene voorwaarden
  • Privacybeleid
  • Cookies

Copyright © 2002 - 2025. New Retail Company B.V.

* Alle vermelde prijzen zijn incl. BTW en andere heffingen en exclusief eventuele verzendkosten en servicekosten.