Om ervoor te zorgen dat je gerechten de perfecte garing krijgen, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden. Bijvoorbeeld hoe lang je gerecht op de BBQ moet en welke bereidingsmethode je het beste toe kunt passen. Als je de aangegeven richtlijnen aanhoudt, kun je voorkomen dat je eten te doorbakken wordt.
Vlees
Veel soorten vlees kun je zowel direct als indirect grillen, tussen 180 en 220 graden Celsius. Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Rosbief kun je bijvoorbeeld beter indirect grillen op een lagere temperatuur tussen de 140 en 150 graden Celsius voor ongeveer 2 uur. Daarnaast kunnen spareribs ook beter indirect gegrild worden, op een temperatuur van 130 graden voor 4 tot 5 uur.
Voorbeelden:
· Een biefstuk kun je zowel direct als indirect grillen. De gewenste temperatuur is hierbij tussen de 200 en 220 graden Celsius en de bereidingstijd is tussen de 10 en 12 minuten.
· Een hamburger kan op directe en indirecte wijze bereidt worden. Dit doe je op een temperatuur tussen de 180 – 200 graden voor 10 tot 12 minuten.
Vis
Veel vissoorten bereid je op een lagere temperatuur dan vlees.
Voorbeelden:
· Een tonijnsteak (250 gram) kun op indirecte wijze bereiden op 160 tot 180 graden Celsius. Dit stuk vis hoeft maar kort op de grill, voor 2 tot 3 minuten.
· Vis spiesjes grill je ook indirect, op 180 graden Celsius. Deze vis kun je voor 10 tot 12 minuten grillen.
BBQ thermometer
Om het nog makkelijker te maken, kun je ook een BBQ thermometer gebruiken. Hiermee kun je de kerntemperatuur van je gerechten meten en daarmee de gaarheid. Als je weet wat de gewenste temperatuur van je gerecht is, hoef je alleen de thermometer in het gerecht te steken en de temperatuur te meten. Het beste kun je de thermometer in het midden van het vlees steken. Hierdoor krijg je namelijk de meest nauwkeurig meting. Door een BBQ thermometer te gebruiken kun je dus perfect gegaard voedsel m