Ontdek ons nieuwe kamado merk: moddern!

BarbecueShop
Winkels
Account
Winkelwagen
BarbecueShop
Winkelwagen
Mijn account

Dé BBQ-winkel van Nederland

  • Gratis bezorging vanaf €50

WinkelsKlantenservice

Veel gemaakte beginnersfouten

Zo voorkom jij ze

Er zijn een aantal beginnersfouten die veel gemaakt worden, maar die jij kunt voorkomen. Zo kun je onder meer voorkomen dat vlees aan de grill blijft plakken, voedsel verbrand en je vlees te doorbakken wordt.

The Bastard kamado BBQ

Voorkom doorbakken gerechten

Om ervoor te zorgen dat je gerechten de perfecte garing krijgen, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden. Bijvoorbeeld hoe lang je gerecht op de BBQ moet en welke bereidingsmethode je het beste toe kunt passen. Als je de aangegeven richtlijnen aanhoudt, kun je voorkomen dat je eten te doorbakken wordt.

Vlees
Veel soorten vlees kun je zowel direct als indirect grillen, tussen 180 en 220 graden Celsius. Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Rosbief kun je bijvoorbeeld beter indirect grillen op een lagere temperatuur tussen de 140 en 150 graden Celsius voor ongeveer 2 uur. Daarnaast kunnen spareribs ook beter indirect gegrild worden, op een temperatuur van 130 graden voor 4 tot 5 uur.

Voorbeelden:
·        Een biefstuk kun je zowel direct als indirect grillen. De gewenste temperatuur is hierbij tussen de 200 en 220 graden Celsius en de bereidingstijd is tussen de 10 en 12 minuten.
·        Een hamburger kan op directe en indirecte wijze bereidt worden. Dit doe je op een temperatuur tussen de 180 – 200 graden voor 10 tot 12 minuten.

Vis
Veel vissoorten bereid je op een lagere temperatuur dan vlees.

Voorbeelden:
·        Een tonijnsteak (250 gram) kun op indirecte wijze bereiden op 160 tot 180 graden Celsius. Dit stuk vis hoeft maar kort op de grill, voor 2 tot 3 minuten.
·        Vis spiesjes grill je ook indirect, op 180 graden Celsius. Deze vis kun je voor 10 tot 12 minuten grillen.

BBQ thermometer
Om het nog makkelijker te maken, kun je ook een BBQ thermometer gebruiken. Hiermee kun je de kerntemperatuur van je gerechten meten en daarmee de gaarheid. Als je weet wat de gewenste temperatuur van je gerecht is, hoef je alleen de thermometer in het gerecht te steken en de temperatuur te meten. Het beste kun je de thermometer in het midden van het vlees steken. Hierdoor krijg je namelijk de meest nauwkeurig meting. Door een BBQ thermometer te gebruiken kun je dus perfect gegaard voedsel m

Weber vleesthermometer

Hoe voorkom je dat je voedsel op de BBQ aanbrandt?

Als je aan het barbecueën bent wil je natuurlijk voorkomen dat je gerechten verbranden. Er zijn een aantal tips en tools die kunnen helpen om verbrand eten te voorkomen.

Er zijn een aantal oorzaken waardoor je eten op de BBQ kan verbranden. Een veel voorkomende oorzaak is opkomende vlammen. Door te grote vlammen kan je voedsel snel verbranden, maar dit kun je oplossen door bijvoorbeeld meerdere zones op je barbecue te creëren. Als er op één zone opkomende vlammen ontstaan, kun je het voedsel verplaatsen naar een andere zone. Zo voorkom je dat de vlammen het voedsel kunnen verbranden. Een andere manier om te voorkomen dat je voedsel verbrandt is door een lagere temperatuur te hanteren. Je kunt je voedsel dan langer laten garen.

Een ander veelvoorkomend probleem bij verbrand eten is dat het vet vanuit je vlees op de kolen terecht komt. Dit kun je voorkomen door speciale aluminium lekbakjes te gebruiken. Hierdoor komt het vet in de lekbakjes, in plaats van op je kolen en komen er geen grote vlammen.

The Bastard kamado

Hoe voorkom je dat voedsel blijft plakken op de BBQ?

Om te voorkomen dat je gerechten blijven plakken aan je BBQ is het naast het goed schoonmaken van je rooster, ook belangrijk dat je deze goed invet voordat je gaat barbecueën. Dit kun je eenvoudig doen door het in te smeren met een laagje olie. Als je hierna je voedsel ook insmeert met wat olie, voorkom je dat het aan je rooster pakt.

Weber gas BBQ

Zorg dat je BBQ goed opgewarmd is

Veel beginners willen direct aan de slag met de BBQ. Zorg er echter voor dat je BBQ goed opgewarmd is voordat je er voedsel op gaat leggen. Dit kan namelijk ook een reden zijn dat je voedsel blijft plakken en je opkomende vlammen krijgt. Daarnaast is het bij een kamado vooral erg belangrijk dat je de BBQ de tijd geeft om op te warmen, zodat de hele BBQ heet is. Hierdoor kan de hitte van de bovenkant weerkaatsen naar je vlees, waardoor het mooi gaart. Dit is ook erg belangrijk als je indirect wilt grillen.

Boretti Ceramica

Ook interessant: dit moet je weten voordat je begint met barbecueën

Voordat je begint met barbecueën, zijn er enkele belangrijke dingen die je moet weten. Wat heb je bijvoorbeeld nodig om überhaupt te kunnen barbecueën? En wat is de gemakkelijkste manier om een barbecue aan te steken?

Lees hier meer
Weber master-touch BBQ

Gepubliceerd: 12 juni, 2023
Updated: 21 september, 2023

Hulp nodig? We staan voor je klaar!

Onze klantenservice is geopend tot 18:00

Bel mij terug

Binnen 1 werkdag reactie

Stuur een e-mail

Binnen 24 uur reactie

Kom langs in onze winkels

Er is altijd een winkel bij jou in de buurt

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Mis geen acties, nieuws en voordeel

Volg ons via social

Volg ons

9.3
2.914+  klantreviews
iDeal logo
Bancontact logo
Mastercard logo
Visa logo
PostNL logo
  • Algemene voorwaarden
  • Privacybeleid
  • Cookies

Copyright © 2002 - 2024. New Retail Company B.V.

* Alle vermelde prijzen zijn incl. BTW en andere heffingen en exclusief eventuele verzendkosten en servicekosten.