Essentiele stap voor de smaak van je vlees
Het marineren van je vlees voegt veel meer toe dan alleen een lekkere smaak. Een goede marinade doordrenkt je vlees met smaken. Daarnaast zorgt het voor malsheid, zuren in marinade helpen namelijk om je vlees malser en zachter te maken. Bepaalde ingrediënten, zoals olie, helpen om het vlees sappig te houden. Een tip om gelijkmatig marinade toe te kunnen voegen aan je vlees, is door een speciale marinadekwast te gebruiken.
Verschillende soorten marinades
Er zijn allerlei verschillende soorten marinades. Elke marinade geeft een andere smaak aan je vlees en voegt andere elementen toe aan het vlees.
Zure marinades: Bevatten azijn, wijn of citrusvruchten en zijn ideaal voor het mals maken van vlees.
Zoete marinades: Ingrediënten zoals honing of suiker karamelliseren op de grill, wat zorgt voor een heerlijke korst.
Kruidige marinades: Een mix van kruiden en specerijen voegt diepte en complexiteit toe aan de smaak.
De beste marineertijd
Om ervoor te zorgen dat je vlees ook echt goed gemarineerd is, moet je het even laten staan voordat je het op de grill legt. De marineertijd kan verschillen per gerecht. Gemiddeld laat je kip 2 tot 12 uur marineren. Rundvlees 2 tot 24 uur en varkensvlees 2 tot 12 uur. Bij dunnere stukken vlees mag dit iets korter zijn en bij dikkere stukken iets langer. Zorg ervoor dat je, voor al bij dunnere stukken vlees en zure marinades, niet te lang laat marineren. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je vlees uit elkaar valt.
Ook interessant: zo maak je de perfecte steak
Het maken van dé perfecte steak is een kunst op zich. In ons blog geven we je handige tips, over de voorbereiding, het klaarmaken van je BBQ en de bereidingstijd, waardoor jij gegarandeerd een mooie steak van je barbecue haalt. Het hele blog lees je hier.