Welke brandstof gebruik je in een kamado BBQ?
Als je met een kamado gaat werken heb je kwalitatieve houtskool nodig, waarbij je het best grote stukken houtskool kunt gebruiken. Dit zorgt er namelijk voor dat er een goede luchtstroom in de barbecue is. Als er een firebox in je kamado zit kun je deze helemaal vullen met het houtskool.
Eerste keer aansteken
Om beschadiging aan je keramiek te voorkomen wordt er aangeraden om de eerste drie keer je kamado niet hoger dan 100 graden Celsius te stoken. Het is belangrijk dat je dit doet, zodat het eventuele vocht in je kamado kan weg trekken. Daarnaast voorkom je hiermee dat je kamado gaat scheuren of barsten, doordat je hem niet direct op een hoge temperatuur stookt. Lees hier meer over het aansteken en op temperatuur houden van je kamado.
Belangrijke veiligheidstip
Het is belangrijk om veilig met je kamado om te gaan. Het is heel belangrijk dat je jouw kamado laat ‘burpen’. Dit houdt in dat je de deksel eerst een paar centimeter opent en hem een aantal seconden zo open laat, voordat je de deksel helemaal opent. Zo kan er wat zuurstof in de barbecue komen en voorkom je een backlash. Dit is een ineens openslaand groot vuur, wat gebeurt doordat er te veel zuurstof bij de kolen komt.