- Home
- Houtskool BBQ
Houtskool BBQ
Met een houtskoolbarbecue geniet je van authentieke grillsmaken, ideaal voor diegenen die het echte barbecuegevoel willen ervaren. Houtskoolbarbecues staan bekend om hun vermogen om een breed scala aan temperaturen te bereiken, waardoor je volledige controle hebt over de bereiding van je gerechten. Ons uitgebreide assortiment houtskoolbarbecues van merken zoals Weber, Boretti en The Bastard biedt voor iedereen een geschikt exemplaar.
Weber Master-Touch GBS System Edition 57 cm Black (showmodel)
Alleen afhalen
Weber performer GBS System Edition 57 cm black (showmodel)
Alleen afhalen
Napoleon Premium Houtskool kettle 57 cm (showmodel)
Morgen in huis
Patton Kamado Premium Grill 21 inch (2021) incl. Thermometer
Morgen in huis
Patton Kamado Premium Grill 21 inch incl. Thermometer
Morgen in huis
Weber Master-Touch GBS C-5750 Smoke Grey
2-5 dagen
Weber Master-Touch GBS Premium E-5770 Black
2-5 dagen
Weber Original Kettle E-5710 Black
Vraag naar levertijd
Weber Performer GBS System Edition 57 cm Black
2-5 dagen
Weber Performer Premium GBS System Edition 57 cm Black
2-5 dagen
Weber SmokeFire EX4 GBS Wood Fired Pellet Barbecue
2-5 dagen
Weber SmokeFire EX6 GBS Wood Fired Pellet Barbecue
2-5 dagen
Hoe steek je een houtskool BBQ aan?
Er zijn veel methoden om een houtskool barbecue aan te steken. Hoe je de barbecue het beste aan kunt steken, hangt af van de manier waarop je wilt gaan barbecueën. Een manier om je barbecue aan te steken is door een laagje kolen of briketten op je bodemrooster te strooien. Zorg ervoor dat tijdens dit proces de ventilatiegaten volledig open staan. Hierna druk je een aantal aanmaakblokjes tussen de kolen of briketten. Meestal zijn 2 of 3 aanmaakblokjes genoeg. Je kolen of briketten laat je 30 tot 60 minuten op temperatuur komen, afhankelijk van de grootte van je houtskool BBQ. Zodra ze een grijze kleur krijgen leg je het rooster erop en kun je beginnen met barbecueën.
Je houtskool BBQ op temperatuur houden
Om je houtskool barbecue op temperatuur te houden heb je allereerst goede briketten of houtskool nodig. Is je barbecue op de goede temperatuur en begint de temperatuur te dalen? Dan kun je geleidelijk de schuifjes van je houtskool BBQ open zetten. Door het openen van de schuifjes krijgt je barbecue meer lucht en daarmee meer vuur. Hierdoor zal de temperatuur van je BBQ gaan stijgen. Als de temperatuur hiermee niet stijgt, kun je het beste extra briketten of houtskool toevoegen. Een andere tip is om briketten te gebruiken als je langdurig een constante temperatuur wilt behouden op je houtskool BBQ. Deze verbranden namelijk geleidelijk en blijven langer op temperatuur.
Briketten of houtskool: wat is beter?
De keuze tussen houtskool en briketten hangt af van wat je wilt doen met je houtskool BBQ en hoe je wilt grillen. Houtskool heeft een aantal voordelen, waaronder dat het sneller brandt dan briketten. Daarnaast zorgt het voor meer vlammen en bereikt het een hogere temperatuur. Houtskool is hierdoor zeer geschikt als je een open barbecue hebt en direct wilt grillen. Briketten zijn de betere keuze bij een kogelbarbecue met deksel. Je kunt briketten ideaal gebruiken voor indirect grillen, doordat ze langer op temperatuur blijven.
Werken met kolen als brandstof
Barbecueën met houtskool heeft een paar unieke eigenschappen ten opzichte van barbecueën met gas of elektriciteit. Zo kan een kolenbarbecue bijvoorbeeld veel warmer worden dan een gasbarbecue en elektrische barbecue, handig voor het dichtbranden van een biefstuk bijvoorbeeld. Wel duurt het wat langer totdat een houtskool BBQ op temperatuur komt, in vergelijking met een gasbarbecue of elektrische barbecue.
Hoe maak je een houtskool barbecue schoon?
Na het barbecueën is het belangrijk om je houtskool BBQ goed schoon te maken. Zorg ervoor dat je dit altijd na het barbecueën doet en niet wacht tot de volgende dag. Het is hierbij belangrijk dat je rooster niet volledig afgekoeld is. Hierdoor kun je eenvoudig met een borstel en reiniger je rooster schoon maken. Daarnaast is het belangrijk om na het barbecueën alle resten uit de kuip van je houtskool BBQ te halen. Hierna kun je de binnenkant van je barbecue schoon gaan maken. Om ervoor te zorgen dat je houtskool BBQ ook van buiten mooi blijft, kun je het beste de behuizing van je barbecue ook schoon maken. Dit kan eenvoudig met een doekje en een ontvettende reiniger. Met deze tips kun jij jarenlang genieten van je houtskool BBQ.
De voordelen van een houtskool barbecue
Het grootste voordeel is de authentieke, rokerige smaak die je alleen krijgt bij het grillen op houtskool. Daarnaast biedt een houtskool BBQ je de mogelijkheid om te experimenteren met verschillende kooktechnieken. Of je nu wilt grillen, roken, bakken of slow-cooken, met een houtskool BBQ kan het allemaal. Bovendien is een houtskool BBQ vaak goedkoper in aanschaf dan een gas- of elektrische barbecue.
Een houtskool BBQ kopen bij BarbecueShop
Waar moet je op letten bij de aankoop van een houtskool BBQ? Het eerste waar je naar moet kijken is de grootte. Heb je een groot gezin of hou je van feestjes? Dan is een grotere BBQ een goede keuze. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de kwaliteit van de BBQ. Een goede houtskool BBQ is gemaakt van duurzaam materiaal en heeft een stevige constructie. Verder zijn extra functies zoals een thermometer, een regelbare luchttoevoer en een asopvangbak handige extra's.
Bij BarbecueShop hebben we een breed assortiment aan houtskool barbecues. Van compacte modellen voor onderweg, tot grotere modellen voor in de tuin. Met merken zoals Weber, Boretti en The Bastard hebben we voor iedere barbecue liefhebber een geschikte houtskool BBQ.
Hulp nodig bij het vinden van jouw perfecte houtskool barbecue? Kom dan langs in één van onze winkels of neem contact op via de chat.
Gepubliceerd: 1 mei, 2023
Updated: 9 januari, 2024