Om te kunnen roken op een kamado heb je allereerst rookhout nodig. Er zijn verschillende soorten rookhout, waaronder rooksnippers, woodchunks, rookplankjes en rookmot. Elk type rookhout heeft zijn eigen smaak en toepassingen, afhankelijk van wat je wilt gaan roken. Hieronder leggen we kort uit wat de verschillen zijn tussen deze soorten rookhout.
Rooksnippers
Rooksnippers zijn kleine stukjes hout die snel ontbranden en dus snel rook produceren. Ze zijn ideaal voor korte rooksessies, zoals het roken van vis, garnalen of groenten. Rooksnippers zijn verkrijgbaar in verschillende smaken, zoals appel, hickory, whiskey oak en beech. Het is belangrijk om de rooksnippers voor gebruik te weken in water, zodat ze niet te snel verbranden en meer rook produceren.
· Appel houtsnippers passen goed bij varkensvlees, rundvlees en gevogelte. Appel houtsnippers hebben een lichte fruitgeur.
· Hickory houtsnippers hebben een pittigere geur en sterke auroma’s. Het past goed bij varkensvlees, rundvlees en gevogelte.
· Whiskey oak houtsnippers passen ook goed bij varkensvlees, rundvlees en gevogelte. Whiskey oak geeft een sterkere smaak af, gebruik dit dus ook met mate.
· Beech houtsnippers geven een mildere subtiele rooksmaak en passen goed bij vis en gevogelte.
Woodchunks
Woodchunks zijn grotere stukken hout die langzamer verbranden en daardoor meer rook produceren. Ze zijn perfect voor langere rooksessies, zoals het roken van grote stukken vlees, zoals pulled pork of brisket. Net als rooksnippers zijn woodchunks verkrijgbaar in verschillende smaken, waar onder hickory, mesquite en appel. Woodchucks hoeven niet geweekt te worden voor gebruik. Gebruik als je begint met roken niet meer dan 2 woodchunks, als je meer gebruikt bestaat de kans dat je gerecht een bittere smaak krijgt.
· Hickory woodchuncks passen net als de houtsnippers goed bij varkensvlees, rundvlees en gevogelte.
· Mesquite woodchucks geven een krachtige en kruidige rooksmaak en passen goed bij varkensvlees, rundvlees en gevogelte.
· Appel woodchuncks passen net als de houtsnippers goed bij varkensvlees, rundvlees en gevogelte.
Rookplankjes
Rookplankjes zijn dunne plankjes van hout die je gebruikt om je gerechten op te leggen tijdens het roken. Ze zorgen voor een subtiele rooksmaak en helpen je gerechten gelijkmatig te garen. Rookplankjes zijn vooral populair voor het roken van vis, zoals zalm, en moeten voor gebruik geweekt worden in water. Hierdoor zullen ze tijdens het roken stoom afgeven, wat bijdraagt aan de smaak en malsheid van je gerechten.
Rookmot
Rookmot is fijn houtmeel dat voornamelijk wordt gebruikt in rookovens en koude rooksessies. Bij het gebruik op een kamado zal dit een subtielere rooksmaak afgeven aan je gerechten.