Als je jouw kamado aan wilt steken met aanmaakblokjes is het belangrijk dat je natuurlijke blokjes gebruikt en geen witte aanmaakblokjes of vloeistof. Keramiek neemt namelijk de smaak op en dit heeft dus effect op de smaak van wat je op je kamado grillt.
Om je barbecue aan te steken met aanmaakblokjes of wokkels moet je hem vullen met grote stukken houtskool tot de bovenkant van de houtskoolmand. Leg je aanmaakblokjes of wokkels op het houtskool of maak een kuiltje in je houtskool en leg ze daar in. Steek de aanmaakblokjes of wokkels aan met een aansteker en wacht tot hij gaat brander. Leg geen houtskool boven op het blokje of de wokkel zodra hij brandt. Hierdoor krijgt de vlam namelijk te weinig zuurstof, gaat hij erg roken en zal het vuur binnen enkele minuten doven.
Zodra de wokkel of het aanmaakblokje brandt kun je de onderste luchtschuif openzetten. Als het houtskool begint te gloeien kun je de deksel sluiten en de bovenste luchtschuif ook openen, zodat er genoeg zuurstof bij komt. Zodra je kamado op temperatuur is kun je de opstelling op je barbecue gaan maken.