Er zijn verschillende voordelen aan het gebruik van een gas BBQ:
Makkelijk in gebruik: bij een gas BBQ hoef je niet te wachten tot de kolen op temperatuur zijn, en je kunt de temperatuur eenvoudig regelen. Daarnaast is hij vaak sneller op temperatuur dan een houtskool BBQ, doordat je hem makkelijk kunt ontsteken.
Minder rookontwikkeling: bij een gas BBQ heb je veel minder last van rookontwikkeling. Dit is prettig voor jou en voor je buren.
Makkelijk schoon te maken: doordat je met een gas BBQ niet met kolen werkt, hoef je bij het schoonmaken ook geen as uit de BBQ te halen. Dit scheelt een hoop tijd en moeite tijdens het schoonmaken.
Veiliger: in tegenstelling tot een houtskool BBQ, werk je bij gas niet met een open vuur. Hierdoor is het een veiligere manier van barbecueën.
Er zijn echter ook nadelen:
Duurder in aanschaf: over het algemeen is een gas barbecue duurder in aanschaf dan een houtskool barbecue.
Het gebruik van gas: ook moet je altijd een volle gasfles in huis hebben. Bovendien zeggen sommige barbecue liefhebbers dat het eten van een gas BBQ minder smaak heeft dan dat van een houtskool barbecue.